سته بندی یکی از روشهای نگهداری مواد غذایی است. امروزه بیشتر غذاهای کارخانهای به وسیله مواد فی، شیشه ای، پلاستیکی، کاغذی و. بسته بندی میشود.
شیشه و کاغذ، قدیمیترین و فات مقاومترین نوع بسته بندی است. اکنون طیف وسیعی از فات برای تهیه قوطی کنسرو، کمپوت و انواع نوشابه استفاده میشود.
این قوطیها اگرچه از غذا در برابر آلودگی ناشی از میکروارگانیسم ها، ات، رطوبت، نفوذ گازها و اکسیژن محافظت میکند، اما معایبی هم دارد که میتواند برای سلامت مصرف کننده مخاطره آمیز باشد.
معمولا قوطیهایی که برای کمپوت یا کنسرو استفاده میشود از جنس آلومینیوم یا فولاد نرم است که با یک لایه قلع یا کروم، اندود شده و در نهایت یک لایه لاک مخصوص، روی آن را میپوشاند. این لاکها ازایجاد فعل و انفعالات شیمیایی میان ف و ماده غذایی جلوگیری میکند. اما متاسفانه گاهی بر اثر لاک اندود نامناسب، غذا با ف بدنه قوطی تماس پیدا میکند و رنگ، طعم و ارزش تغذیهای آن افت میکند و از همه مهمتر بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی، به سلامتی مصرف کننده آسیب میزند.
گاهی نیز اسیدیته بالای برخی کمپوتها یا نوشابههای گازدار یا حتی سموم دفع آفات باقی مانده در برخی از میوه جات کنسروی، میتواند به آزاد شدن پوشش لاک و سپس قلع قوطی منجر شده و با خوردگی جدار داخلی قوطی عاملی برای نفوذ و رشد میکروبهای بیماری زا در محصول شود؛ یا سطح لحیم کاری قوطیهایی که با ماده غذایی تماس دارد، باعث ورود یون سرب و کادمیم به داخل ماده غذایی میشود و مسمومیت ایجاد میکند.
به گفته یک پزشک
متخصص داخلی مشهد ، سرب به کاهش ضریب هوشی، بیش فعالی، خستگی مفرط، افسردگی، فشار خون بالا و . منجر میشود و کادمیم اثر سوء بر کلیهها میگذارد و با آزادسازی کلسیم از استخوانها موجب نرمی و پوکی آنها میشود.
همچنین ساییدگی ها، کدگذاریهای عمیق یا چسبهای نامناسب نیز میتواند از عوامل زنگ زدگی و نفوذ ترکیبات مضر به داخل قوطی باشد؛ بنابراین برای آن که ازسلامت و بهداشت کنسرو و کمپوت انتخابی خود مطمئن شوید، از خرید محصولات نامعتبر، متفرقه و بی نام و نشان خودداری کنید و هنگام خرید، قوطیهایی را انتخاب کنید که کاملا سالم، بدون نشتی، سوراخ شدگی، زنگ زدگی و ضرب دیدگی باشد. این را هم بدانید مشخصات و تاریخ مصرف محصول باید روی بدنه فی قوطی حک شده باشد.
ادامه مطلب
درباره این سایت